Probiyotik Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Probiyotikler, sindirim sistemi için önemli olan canlı bakteriler ve mayalardır. İnsan vücudu, hem yararlı bununla beraber ziyanı olan olan bakterilerle doludur. Bu bakteriler içinde probiyotikler bir fazlaca zaman, “iyi” yada “yararlı” bakteriler olarak adlandırılırlar, şundan dolayı bağırsak sağlığının korunmasına destek olurlar.

Probiyotikler, piyasada probiyotik kapsül, probiyotik tablet ve probiyotik şase ve benzeri şekilde bulunabilir. Naturel olarak probiyotik içeren besinler içinde ise yoğurt, kefir vebenzeri şekilde bazı süt ürünleri yer almıştır. Doktorlar bir fazlaca zaman sindirim problemlerine destek olmaları için probiyotik tüketimini önermektedirler.

Probiyotik Çeşitleri Nedir?

Lactobacillus:Lactobacillus türü en yaygın ve en sık kullanılan probiyotiktir. Yoğurt ve diğeri fermantasyon sonucu oluşan gıdalarda bulunan bir türdür. İshal rahatsızlığı olan kişilere ve laktozu sindiremeyen kişilere sindirim ve dışkılama evresinde destek olabilir.

Bifidobacterium:Pek fazlaca süt ve süt ürünlerinde bulunur. İrritabl bağırsak sendromu ve diğeri bazı hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.

Saccharomyces boulardii:Probiyotik suşları içinde yer edinen bir probiyotik maya bileşenidir. İshal ve diğeri sindirim problemleri ile savaşmaya destek olur.

Probiyotik Yararları Nedir?

Kaynak: https://www.dogadanshop.com/probiyotik

Probiyotiğin yararları aşağıdaki benzer şekilde sıralanabilir:

Bağırsak florasının en iyi şekilde çalışmasına destek olur.Antibiyotikle ilişkili ishal ve irritabl bağırsak sendromu benzer şekilde çeşitli sindirim problemlerine karşı etkilidir.Birçok hastalığın kabul edilen sebeplerinden kabul edilen sistemik iltihabı azaltabilir.Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum probiyotik suşları, klinik depresyonu olan kişilerde anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltabilir.

LDL (kötü) kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalbinizin sağlıklı kalmasına destek olur.Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ve enfeksiyon riskinin azalmasına destek olur.Akne, rozasea ve egzama benzer şekilde cilt hastalıkların tedavilerine destek olur.Bilhassa süt ve süt ürünlerine karşı görülen gıda intoleransının ne işe yaradığını öğrenmek için “İntolerans Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayran Probiyotik mi?Lactobacillus bakımından zengin olan ayran, en güçlü probiyotiklerden biridir.

Probiyotikler Ne Süre Kullanılır?Probiyotiklerin daha verimli olabilmesi için tok karnına iştirakı önerilir.

Antibiyotik ile Probiyotik Birlikte Kullanılır mı?Antibiyotik sonrası probiyotik kullanımı ‘mikrobiyomu geri kazanma’yı engelleyebildiği için ziyanı olan olabilir. Bu yüzden birlikte yada art arda kullanılmaması önerilir.